Pět nových podniků, které by vás neměly minout
V Praze se v průměru otevře jeden nový podnik každý den. Abyste se v té záplavě dokázali zorientovat, rozhodli jsme
se vám kromě kompletního přehledu nováčků
servírovat v nepravidelných dávkách i výběr toho nejzajímavějšího. Takže tady je první pětice, která pražskou
scénu obohatila o speciální masové koule, zmrzlinové květiny, gin s tonikem a irským mechem, old-schoolové hry a unikátní
japonské barbecue.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Pět nováčků. Jestli chcete vědět, kdo na fotce chybí, čtěte dál.
Luxusní italská zmrzlina v unikátní podobě | Amorino
V červenci otevřené Amorino na Malé Straně se chlubí, že momentálně nabízí nejlepší zmrzlinu v Praze, respektive
sorbety na bázi vody a gelata na bázi mléka. Je to první česká pobočka celosvětové sítě, která se vyznačuje specifickým
způsobem servírování, kdy je zmrzlina vrstvena ve slabých plátcích do tvaru chladivé růže.
Největší porce do kornoutu stojí 150 korun, ale můžete tak ochutnat klidně 10 různých příchutí - třeba veganskou
verzi čokoládového sorbetu, limetkovou s bazalkou nebo směs ananasu, marakuji a citronové trávy. “Vše je bez jakýchkoliv
konzervantů, barviv a dochucovadel. Kromě toho nabízíme makronky plněné našim gelatem, nebo milkshaky z naší zmrzliny
a samozřejmě kávu,” doplňuje manažer Vojtěch Kučera.
Amorino
...
Amorino servíruje zmrzlinu ve speciálním tvaru růže, můžete tak ochutnat několik příchutí. Foto: Amorino
Interiér podniku na Malostranském náměstí. Foto: autor
Masové koule o třídu lepší než v IKEA | Brixton Balls
“Chceme vyvrátit zkreslenou představu, že masové koule jsou IKEA,” prohlašuje dvojice zakladatelů, kteří do Prahy
dokouleli unikátní koncept streetfood bistra specializovaného na masové koule Brixton Balls. Ty jsou podávány v optimální
porci po třech kusech, doplněny omáčkou, rýží a zelím. Jako přílohu můžete zvolit taky domácí hranolky. Majitelé
bistra doporučují vyzkoušet variantu s pikantním hovězím nebo hovězí & čedar.
Pokud chcete ochutnávat, objednejte si sliders - minihamburger s jednou koulí v housce s omáčkou. A k dispozici je i vegetariánská varianta s čočkovým základem. Mimochodem zakladateli podniku jsou Tim Simeon, hudební producent spolupracující v minulosti s Davidem Bowiem nebo Massive Attack, a Luděk Netušil, jenž prošel italskou restaurací Divinis.
Brixton Balls
Masové koule?! Ne, to není IKEA. Zkuste Brixton Balls na Vinohradech....
Jeden ze zakladatelů podniku pochází z londýnského předměstí Brixton, odtud název. Foto: Brixton Balls
Bistro najdete na Vinohradech, kus nad náměstím Míru. Foto: Brixton Balls
Drink s jedlými diamanty. A pořádně zamíchat! | Gin & Tonic Club
Gin & Tonic Club se nedávno přestěhoval do nových prostor. To by v zásadě mohla být jen formální změna, ale v případě
tohoto podniku je spojená i s revoluční proměnou celého konceptu. Klub se totiž rozrostl o luxusní zahrádku a hlavně
malou restauraci, kde je pouze pět stolů, ale servírují unikátní pětichodové degustační menu (třeba marinované
chorizo na medu a kávě). Základem je ale pořád bar rozdělený na hlavní sál (Lounge) a menší prostory pro privátní
akce a degustace (Club).
“Bar má v nabídce 220 druhů ginů od výrobců z celého světa a 34 druhů klasických i ochucených toniců. Ingredience
tvoří jak tradiční přísady, tak si hosté můžou ve svém drinku dopřát i například dým z dubového sudu po burbonu,
listy eukalyptu, chaluhu, irský mech, jedlé diamanty nebo sušeného tuňáka - celkem víc než 180 ingrediencí. Naprostou
raritou baru je pak Gin & Tonic s planktonem nebo slanou cukrovou vatou s parmezánem,” popisuje Silvia Bachanová. Hosty
zároveň zve na druhou půlku srpna na dívčí zápasy v gintonikovém želé.
Gin & Tonic Club
Milujeme gin, milujeme tonic a baví nás vymýšlet originální drinky, které jinde...
Klubu teď dominuje velká letní zahrádka. Foto: Gin & Tonic Club
Novinkou je taky malá restaurace, která bere jenom pět rezervací za večer. Foto: Gin & Tonic Club
Ugrilujte si kus Japonska! | Hiro Restaurant
Další z nových pražských unikátních podniků najdete kousek vedle Kulaťáku. Hiro restaurant totiž nabízí takzvané
yakiniku, tedy japonský styl barbecue. Gril je mimochodem zabudovaný do každého stolu, takže si maso pod dohledem personálu
můžete připravit sami. Nebo se spolehnout na umění šéfkuchaře, kterým je Mr. Junbo.
“Specializujeme se převážně na hovězí maso. Nabízíme Joshu Wagyu jakosti A5, což je to nejkvalitnější hovězí,
které se dá koupit, dovezené přímo z Japonsko,” chlubí se Tommy Szakal. Maso se podle něj vyznačuje nejvýraznějším
mramorováním na světě, což zajišťuje výbornou kvalitu svaloviny s vysokým podílem žádoucího vnitrosvalového
tuku. Od září se jídelní lístek rozšíří také o klasické sushi. A mimochodem, spoluvlastníkem podniku je politik
a podnikatel Tomio Okamura.
Hiro
Vítejte v první a jediné autentické restauraci specializované na japonské yakiniku ve...
Z Hiro nám zatím moc fotek neposlali... Foto: Hiro
Oldschoolová herna v srdci metropole | Joystick
Kdo si hraje, nezlobí. Takže vezměte útokem Joystick vedle Václaváku! Jestli tady chytíte nějakého Pokémona, to
netušíme, ale rozhodně tady můžete na starých hracích strojích zavzpomínat na legendární hry. “Momentálně u
nás najdete například Mortal Kombat 2 a 4, Metal Slug, Golden Axe, Streets of Rage, Virtua Cop nebo Terminator 2,” popisuje
Patrik Fiala. Vedle videoher mají na skladě i flippery (hrací stroje ovládané několika páčkami a kuličkou).
Joystick ale funguje taky jako bar s občerstvením, podobně jako americká síť Barcade. Hlavním pivem jsou v pražském
podniku Únětice, nicméně v nabídce pivotéky je i dlouhý zástup speciálů, včetně těch zahraničních. Neplatíte
vstupné, jednotlivé automaty jsou na mince a občas je některý ze strojů v módu free play. Do budoucna se plánují
i turnaje v nejrůznějších hrách.
Joystick
Pivo a oldschoolové arkádové hry v centru města....
Zavzpomínejte te a hrajte si! Foto: Joystick
Interiér Joysticku, kde si můžete mezi střílečkami dát třeba pivní speciál. Foto: Joystick
A pokud je vám těchto pět nováčků málo, prohlédněte si kompletní přehled všech nových podniků, které se otevřely
v posledních týdnech, navíc jsou rozdělené do jednotlivých městských čtvrtí.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.