Jiří Votruba představí v Černé Labuti svůj barevný svět, hravý i lehce znepokojivý.
„Je jenom to, co je“. Takový je podtitul výstavy, která v pražské Art & Event Gallery Černá labuť během února a března představí tvorbu jednoho z nejpozoruhodnějších českých výtvarníků Jiřího Votruby. Umělec, jehož remix postupů, typických pro americké malířství po druhé světové válce, komiksu, různých typů grafického designu, okořeněný i vizuálními zkušenostmi z Japonska, si získal pozornost u nás i v zahraničí.
„Jiří Votruba na výstavě představuje své současné práce, které rozvíjejí jeho dlouhodobé estetické strategie, zároveň se v nich však dostává ke slovu i jisté znepokojení ze stavu současné civilizace,” komentuje koncepci výstavy kurátor Martin Dostál a dodává: “Toto znepokojení není explicitně zdůrazňováno, tvoří spíše jeden z podtextů autorových obrazů. Ostatně Jiří Votruba je svým přístupem ke skutečnosti i k uměleckému prostředí bytostným optimistou. Svět je pro něj krásné místo, ve kterém stojí za to vidět pozitivní možnosti, které nám poskytuje.“
Pro díla Jiřího Votruby, v nichž dominují jasné barvy a zvýrazněné kontury, je vedle inspirace americkým pop artem či japonskými tisky typická i česká tradice, nepostrádající humor a nadhled. To vše uplatňuje nejen ve volné tvorbě, ale například také ve scénografické práci s Dětskou operou při pražském Národním divadle nebo v ceněné knize pro děti Opera nás baví.
Expozice Jiřího Votruby s názvem „Je jenom to, co je“ bude v Černé labuti přístupná od 5. února 2019 do konce března, vždy o víkendech mezi 14 a 18 hodinou. Galerie se nachází v unikátních prostorech v osmém patře budovy Na Poříčí 25. Více informací na www.cernalabut.cz.
Zároveň si vás dovolujeme pozvat na VERNISÁŽ výstavy „Je jenom to, co je“.
KDY: 5. února od 18 hodin
KDE: Art & Event Gallery Černá labuť
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.