V pravé poledne se utkají profesionálové z celé republiky v otevírání 30 kusů ústřic typu Belon.
Mistrovství ČR v otevírání ústřic je součástí úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí.
Úkolem každého soutěžícího bude otevřít tři desítky ústřic typu Belon. Vítěze určí nejen rychlost, ale i výsledná úprava a čistota pracoviště. Otevřená ústřice nesmí obsahovat kousky škeble a musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit. Novinkou letošního šampionátu bude pokus o český rekord. "Zhruba dvacítka účastníků bude letos soutěžit nejen o titul šampiona, ale i o zápis do České knihy rekordů, kde vytvoříme novou kategorii v otevírání ústřic na čas. Diváci samozřejmě budou moci otevřené ústřice ochutnat," říká Bernard Schaut, který bude již potřetí členem poroty. Vítěz nás bude reprezentovat na mistrovství světa, které se bude konat již po šedesáté. „I jako malá vnitrozemská země jsme tam už udělali pořádný rozruch. Naše předloňská vítězka Eliška Marková byla historicky první ženou, která se světového šampionátu zúčastnila," uzavírá Bernard Schaut.
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.