Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
června

Kniha je Aart

Pražský hrad

zpět na výpis akcí

Kniha je ART se netypicky zaměří na formu a představí nejkrásnější a  nejunikátnější české knihy od počátku knihtisku do současnosti.

Začátek:07. 06. 24
Konec:20. 10. 24
Cena:od 70 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, ostatní, vizuální umění poznání| knihy,

V Královském letohrádku na Pražském hradě si návštěvníci mohou prohlédnout novou výstavu Kniha je Art, která na knihy nahlíží netypicky ne skrze obsah, ale skrze jejich formu. Představuje je jako estetické či umělecké předměty a nabízí výběr knih pozoruhodných z hlediska typografického či písařského provedení, řemeslného zpracování či vynikající unikátními ilustracemi. Součástí je i čítárna s nejzajímavějšími publikacemi o umění a architektuře. Projekt vznikl ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví / Muzeem literatury a projektem Identita – příběh českého grafického designu.

Výstava je členěna na několik částí: v jedné si návštěvníci prohlédnou poklady ze sbírek Památníku národního písemnictví / Muzea literatury a Archivu Pražského hradu, další představuje kolekci publikací oceněných v soutěži Nejkrásnější české knihy roku uplynulého i současného století. Jiná část výstavy pak umožní nahlédnout do knihovny jednoho z nejvlivnějších a nejznámějších spisovatelů světa – Franze Kafky. V prvním patře si zájemci rovněž mohou vychutnat vzdušnou čítárnu, kde si lze zapůjčit publikace o umění a architektuře a mnohé další. V rámci výstavy je přístupná i terasa letohrádku, která poskytuje výjimečné pohledy na Prahu i Hrad a jeho zahrady. 

„Královský letohrádek byl veřejnosti delší dobu nepřístupný, což byla škoda, protože jde o unikátní stavbu a například výhledy na město a Hrad z terasy v prvním patře, která se zpřístupnila až loni v létě, jsou úchvatné. Věděli jsme, že letohrádek chceme otevřít veřejnosti i toto léto a hledali jsme proto zajímavý projekt, kterým jej naplnit. A myslím, že se to povedlo, během návštěvy tak lidé mohou obdivovat knižní umění i architekturu stavby, je to vlastně takové 2v1,“ uvedla na zahájení výstavy kulturní a programová ředitelka Hradu Veronika Wolf. 

„Naším cílem je, aby si návštěvník uvědomil i jiný, často opomíjený rozměr, které knihy mají: že jsou nositeli emocí a jsou i estetickým a někdy dokonce výtvarným dílem. Snaha o jejich umělecké zpracování je patrná od počátku jejich vzniku, ve 20. a 21. století jsou poté odrazem nových přístupů a možností; knihy jsou artefaktem, který vypovídá o stylu dané doby mnohem více, než si uvědomujeme,“ sdělil kurátor výstavy Zdeněk Freisleben z Památníku národního písemnictví / Muzea literatury. 

Záměr výstavy dále doplňuje spoluautor David Korecký z projektu Identita: „Výstava by měla návštěvníka podnítit zkoumat knihy neustále novým pohledem. Nejen jako úložiště vědění či bránu do světa fantazie, ale i jako otisk proměny kulturního vývoje a touhu neustálého hledání nových forem.“

K výstavě je připraven doprovodný program pro děti i dospělé: komentované prohlídky výstavy s kurátorem, výtvarné dílny s edukátory a další kulturní akce. Nabídka bude průběžně uveřejňována ZDE.

Kniha je Art

kdy: 7. června až 20. října 2024, denně od 10 do 18 hodin

kde: Královský letohrádek (Belveder), Pražský hrad 

vstupné:základní 150 Kč 

 snížené 70 Kč

 rodinné 300 Kč 

 doprovodné programy zdarma k platné vstupence, místo je třeba si rezervovat: 

 https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade/program/kniha-je-art-12814#from-list

Výstavu pořádá Správa Pražského hradu ve spolupráce s Památníkem národního písemnictví / Muzeem literatury a projektem Identita – příběh českého grafického designu. 

Pražský hrad
Tel: 224 372 201
Královský letohrádek
Praha 1, 119 08
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: