Pěkně čerstvě upravený chřest se bude podávat na chřestových hodech od 4. do 10. května v restauraci Brambory.
Těšit se můžete na chřestové duo, a to v podobě sladkého a křupavého zeleného chřestu a lehkého a na jazyku se rozpadajícího bílého chřestu. „Ač se jedná o stejný druh zeleniny, připravuje se každý trochu jinak. Zelený se nemusí vůbec loupat a stačí ho na dvě minutky spařit v horké osolené vodě a poté jej prudce zchladit studenou vodou. Bílý se naopak musí loupat po celé délce pazochu neboli stonku,“ vysvětluje šéfkuchař Jiří Štift, který připravil chřestové menu v Bramborách a dodává: „Mezi nejoblíbenější úpravy patří určitě blanšírování, ale chřest se dá i grilovat či připravovat v páře. Tím si zachová svou křupavost nejvíce.“
Chřest nasladko i naslano v originálních kombinacích
Jiří Štift společně s Lukášem Soukupem z restaurace Brambory na Pankráci z chřestu připravili nejen hlavní jídla, ale i lehké jarní saláty, polévky, a dokonce i dezerty. Rozhodně stojí za to vyzkoušet předkrm v podobě bílého chřestu s opečenou strouhankou a oříškovým máslem se salátem z jarních bylinek a pečenou bramborou na soli a pažitkovým tvarohem. Z hlavních jídel určitě bude stát za to vyzrálá hovězí špička s grilovaným bílým a zeleným chřestem, bernskou omáčkou. A jako sladká tečka se bude podávat závin s bílým chřestem, jahodami, rebarborou a vanilkovým tvarohem.
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.