Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
února

Brambory v peruánské kuchyni

Restaurace Brambory

zpět na výpis akcí
 

V další speciální akci odcestujeme z Pankráce rovnou do Peru! Chceme vám poodkrýt kouzlo chutí z místa, odkud brambory originálně pochází. 

Začátek:24. 02. 22
Konec:01. 03. 22
Cena:od 88 Kč
Čas:11:00 - 23:00
Kategorie: gastro|restaurace
Rok s 1 000 Kč denně na vše, co vás baví

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Peru? Cestovatelům nejspíš bájné Machu Picchu, gurmánům rozhodně brambory. Za bohatou peruánskou gastronomií nemusíte nikam cestovat, stačí v týdnu od 23. února do 1. března zajít do restaurace Brambory na Pankráci, kde se budou podávat tradiční místní pokrmy jako empanadas, ceviche, polévka z brambor s avokádem nebo pečené kuře na dřevěném uhlí.

Jak už sám název restaurace napovídá, brambory v Bramborách mají výsadní postavení. Šéfkuchaři Jiří Štift a Lukáš Soukup připravili speciální akci s názvem Zpět ke kořenům (vlastně k hlízám), která se věnuje peruánské gastronomii. V ní totiž najdeme brambory snad skoro ve všem. 

Jako předkrm se budou podávat tradiční empanadas. To jsou masem nebo sýrem plněné bramborové pyrožky, jejichž velikost byla za doby kolonialismu znakem zámožnosti rodiny. „Naši vegetariánskou variantu budeme dělat z pšeničné mouky a naplníme je fialovými peruánskými bramborami, sýrem a koriandrem,“ prozrazuje recept Jiří Štift a dodává, že se empanadas budou podávat se salsou sikilpak z rajčat, dýňových semínek, koriandru a limety a s peruánským salátem ze šťavelu a quinoy. Šťavel je po bramborách v Peru další oblíbenou ingrediencí. „Je to proto, že Peruánci často žijí ve výšce, která atakuje 3000 metrů nad mořem, kde se nedá pěstovat například kukuřice. Šťavelu se tu říká ,okaʻ a jedná se o hlízu, která připomíná náš topinambur. My šťavel zkombinujeme ještě s quionou, další potravinou, kterou Peru dalo světu,” vysvětluje Jiří Štift.

V menu nebude chybět ani typický pokrm zvaný ceviche. „Ceviche je asi nejznámější pokrm peruánské kuchyně. U nás jej hosté ochutnají z chobotnice, krevet a mořského okouna naložené v limetové šťávě s koriandrem, granátovým jablkem a ananasem. A protože avokádo se používá napříč celým Peru, přibude k ceviche i avokádová omáčka s habanero chili,“ zve Jiří Štift. Avokádo bude také součástí peruánské bramborové polévky Locro de Papas s bramborovými sušenkami s habanero chilli papričkou. Jako hlavní chod budete moci ochutnat pokrm Pollo a la Brasa, což je kuře pečené na dřevěném uhlí marinované v limetě, sójové omáčce, římském kmínu a paprice. K tomu nebudou chybět bramborové placky Llapingacho se sýrem a omáčkou chimichurri, peruánské červené a pečné fialové brambory nebo omáčka z pečených rajčat, cibule, olivového oleje, koriandru a chilli Salsa Ranchera. 

Restaurace Brambory
Tel: 257960297
Na Pankráci 1724/129
Praha, 14000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Doporučujeme vyzkoušet: