Food Film Fest: Od Fermentace k destilaci - online
CityBee podporuje
zpět na výpis akcí„Food Film Fest“ přibližuje aktuální témata z gastronomie a trendy ve stravování prostřednictvím filmu a všech lidských smyslů.
Festival dokumentárních filmů o jídle „Food Film Fest 2020“ letos proběhne online. „Food Film Fest“ přibližuje aktuální témata z gastronomie a trendy ve stravování prostřednictvím filmu a všech lidských smyslů. To co divák vidí, to zároveň cítí a ochutnává. Degustaci budou komentovat hosté a program doplní filmové příspěvky.
Fermentace – jeden z největších současných gastrotrendů, ale současně soubor biologických procesů nerozlučně spjatých s prapočátky evoluce a se zázrakem života. První organismy dokázaly fotosyntézou proměnit světlo, uhlík, dusík a další prvky s vodou proměnit v cukry, proteiny a další stavební látky. Ale ruku v ruce kráčely i organismy, které sice neuměly fotosyntézu, ale dokázaly fermentovat, tedy přeměňovat cizí zdroje živin a využívat je pro vlastní potřebu. Fermentace prostupuje celou evolucí druhů, probíhá nejen v kvásku, kysaném zelí či v sojové omáčce, ale probíhá přímo i v lidech. Jejich mikrobiom je tou odvěkou linií, která je spojuje s úplně prvními živými organismy na světě. Není divu, že fermentované pokrmy patří k těm nejtradičnějším a že vždy byly synonymem té nejzdravější výživy. Prastarý proces, který využívaly mikroorganismy k přeměně složitějších látek, nejčastěji sacharidů, na látky jednodušší, například na etanol, kyselinu mléčnou nebo octovou, příroda evolučně rozvíjí od samotných počátků života. Festival ukáže, jak tyto mistrovské organismy mohou pracovat za lidi. Cider, sýry, alkohol – nic z toho by nebylo možné mít bez tvrdé práce bakterií a kvasinek. Naložit, přikrýt a čekat. Diváci se budou moci seznámit s pár zajímavými lidmi, kteří dokázali zkrotit mikrobiologickou divočinu a ochutnat ty největší zázraky, které nabízí příroda.
Interaktivní program bude přenášen živě přímo od destilačních kotlů, kde diváky provede herec a režisér Zdeněk Suchý. Z tepla domova bude možné pokládat dotazy a užít si s hosty degustaci jedinečného menu, Celý program proběhne online.
Degustační box obsahuje nápoje, jídlo a servis. Jídla jsou určená k okamžité spotřebě, část vyžaduje úpravu ohřátím. Jednotlivé kroky degustace budou popsány v přiloženém průvodci a průběh degustace bude řízený. Po živém přenosu bude uvedena projekce filmu Fermentace čili proměna, režiséra Jonathana Cianfraniho, který získal hlavní cenu na mezinárodním festivalu Life Sciences Film Festival 2018. Korejské kimči. Japonské miso. Německé kysané zelí. Sýr. Chléb. Pivo. Šéfkuchař Edward Lee se vydává na cestu kolem světa, aby zjistil, jak se starobylý proces fermentace používá v moderní kuchyni.
Projekce:
Fermentace čili proměna / Jonathan Cianfrani / USA 2017 / 71 min. – Fermentace je proces, který uchovává potraviny, a zároveň způsob, jak vytvořit nové chutě a tělu prospěšné látky. Dokument odpovídá na otázku důležitosti kvašení a ukazuje jeho podoby v rámci našeho jídelníčku. Prastarý proces fermentace je zásadní pro mnoho jídel i pro naše zdraví. Kvašení je mimo jiné základem dobrého kváskového chleba, procesem, díky kterému vzniká alkohol a kimči, příčinou dobré chuti vyzrálého sýra a také činitelem při vzniku sójové omáčky. Kameramansky skvěle zachycený výlet šéfkuchaře Edwarda Leeho za fermentovaným jídlem provází výrobou několika potravin založených na kvašení a ukazuje, jak zásadní tento proces je.
Tato akce má více míst konání po Praze
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.